De Zevende Gevel, een blik op duurzame buitenomgevingen

De Zevende Gevel

Een buitenomgeving in een stedelijke context, waar mensen wonen, werken en leven, moet in de eerste plaats functioneel zijn. Personen moeten er zich vlot kunnen verplaatsen, de buitenruimte moet gemakkelijk berijdbaar zijn met voertuigen zoals auto’s en fietsen en het leveren van goederen moet vlot kunnen gebeuren. Met andere woorden, het comfort van een gebruiker van de buitenruimte staat te allen tijde voorop.

De buitenomgeving zorgt voor een eerste indruk en zegt iets over het karakter van een gebouw. De manier waarop men omgaat met de buitenomgeving is dan ook medebepalend voor de manier waarop mensen naar een gebouw in zijn geheel kijken. Daarnaast kan men bij het aanleggen van een buitenruimte heel wat zichtbare duurzame keuzes maken op vlak van het aanplanten van groen, bestrating, de waterhuishouding, verlichting en straatmeubilair maar ook bij minder tastbare zaken zoals beheer, ontwerp en mobiliteit.

Wanneer het gaat over een duurzame buitenomgeving in een stedelijke context hebben we het niet alleen over het planten van een enkele boom of het aanleggen van een parkeerterrein, maar spreken we over plekken waar mensen samenkomen, waar aan slim waterbeheer wordt gedaan, waar men nadenkt over de impact van de verlichting op de omgeving, waar men nog voor men groen aanlegt dit ook meeneemt in de beheers- en onderhoudsplannen van een gebouw en waar men bewuste keuzes maakt op vlak van bestrating. Een duurzame keuze is er één met respect voor mens, natuur en maatschappij.

We beschrijven de buitenruimte als de zevende gevel, en benadrukken daarmee dat de buitenruimte van een woon- werk- en leefomgeving bijdraagt aan het (duurzame) karakter van een gebouw. Door verschillende partijen zoals de architect, landschapsarchitect, aannemer en ingenieurs samen te laten werken kan de buitenruimte van een woon-, werk- en leefomgeving een echte meerwaarde aan een gebouw toevoegen. Zeker wanneer men ook groen in de buitenruimte implementeert. Een groene buitenruimte heeft niet alleen een goede impact op de algemene ecologie maar heeft ook andere voordelen, zoals het zorgen voor verkoeling bij hoge temperaturen en het verminderen van stress. Een groene buitenruimte verhoogt ook de sociale samenhang door een plek te bieden waar mensen samen kunnen komen in een aangename omgeving. Een andere manier om duurzame keuzes te maken is om producten te gebruiken die met het cradle to cradle principe werken, en waarbij dus dat alle gebruikte materialen later nog ingezet kunnen worden in een ander product zonder kwaliteitsverlies of restproducten.

 

 

Duurzaamheid
Buitenomgeving

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

ACO
Axioma
Dipla
Ebben
Agaris
Stradus
Design Express
Proludic
Vivara pro

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Viaverda
Corridor
Natuurpro

Onze corporate partners

Claerhout Communicatiehuis
Aquafin

De Zevende Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten