De invloed van buitenverlichting op een omgeving
De verlichting van een buitenruimte heeft een impact op een aantal factoren. Zo is er onder andere de veiligheid van de burgers, invloed op fauna en flora en het verbruik van de verlichting. De buitenruimte in België is één van de meest verlichte buitenomgevingen ter wereld, astronauten gebruiken het felverlichte stuk land zelf als referentiepunt om zich te kunnen oriënteren. Aan deze felle verlichting zijn ook een aantal nadelen verbonden. Eigenaars van buitenverlichting moeten aan de hand van de verschillende voor- en nadelen op zoek naar de ideale balans tussen licht en donker.
Het verlichten van de buitenruimte is essentieel. Naast de veiligheid van inwoners zorgt het verlichten van de buitenomgeving ervoor dat mensen hun dagelijkse activiteiten verder kunnen zetten als de zon ondergaat. Denk aan openlucht sportterreinen, het uitlaten van de hond en andere vormen van recreatie. Sommige plekken worden om esthetische overwegingen verlicht, zoals monumenten, kunstwerken of fonteinen.
Het constant verlichten van de buitenomgeving heeft ook enkele nadelen. Lokale fauna en flora worden beïnvloed door de aanwezigheid van licht. Sommige insecten worden aangetrokken door licht en sterven door uitputting, anderen zien het licht als barrière en zijn beperkt in hun territorium hierdoor. Ook vleermuizen zouden storing ondervinden aan de constante straatverlichting. De kleur van de verlichting heeft ook een invloed op de omgeving, zeker wanneer het om de koelere, blauwere ledverlichting gaat.
Het verlichten van een omgeving kan een grote energiekost zijn en veel CO2 uitstoten, zeker wanneer het om oudere lampen gaat. In 2030 willen alle Vlaamse gemeenten hun straten verlichten met ledverlichting. Ledlampen zijn een stuk zuiniger dan de oude, nu verboden, fluorescerende lichten. Fabrikanten van verlichting zetten dan ook steeds meer in op duurzaamheid, zo heeft Axioma een gamma met energiezuinige verlichting. De verlichting bevat geen gevaarlijke stoffen, verbruikt minder en is ook onderhoudsvriendelijker. Met deze verlichting kan men niet alleen ecologisch- maar ook economisch verantwoorder verlichten. Een bedrijf kan door aan relighting te doen, en dus over te schakelen naar nieuwere, energiezuinige verlichting, tot 85% aan kosten en verbruik besparen, wanneer ze daarnaast ook aan de slag gaan met een intelligent lichtsturingssysteem en kiezen om de buitenverlichting waar mogelijk zo veel mogelijk uit te schakelen.
Landschapsarchitecten, aannemers en ontwerpers van lichtplannen kunnen aan de hand van de verschillende voor- en nadelen van verlichting kiezen voor een zo goed mogelijk compromis tussen verlichten en niet verlichten. Men kan ervoor kiezen om lichten op bepaalde plekken tussen bepaalde uren te dimmen, bewegingssensoren aan te brengen of een aangepast kleurenspectrum te kiezen met een beperktere invloed op de lokale natuur en zo hun verlichting aan te passen aan de noden van de omgeving.
Foto: © Bart Peeters en CAAAP
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Zevende Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten