Slimme urban planning voor mens, dier en natuur

Gratis inspiratie event

Maandag 18 november 2024

Van 17.30 tot 21.30 uur

CommunicatieCampus, Gent

Schrijf u in

Bent u reeds lid van B2Build Academy?

Schrijf u in via Academy

Header Slimme urban planning voor mens, dier en natuur

INSPIRATIE EVENT:

  • Urban Forestry en de 3+30+300-regel
    Cecil Konijnendijk, onderzoeker en directeur, Nature Based Solutions Institute
  • Slim gebruik van natuur binnen landschapsarchitectuur
    Sarah Van de Velde, landschapsarchitect, Bureau Bas Smets
  • Over nut en nadeel van de meer-dan-menselijke gemeenschap voor urban planning
    Glenn Deliège, docent en onderzoeker, KASK + HOGENT

De bouwwereld staat niet stil, landschapsarchitecten, architecten, projectontwikkelaars en overheden kunnen niet achterblijven. Slimme urban planning wordt steeds meer de norm. Een slimme buitenomgeving is toegankelijk, natuurinclusief en brengt mensen samen. We duiken in de mogelijkheden van slimme urban planning in het voordeel van mens, dier en natuur. Samen met experten kijken we naar de slimme impact die natuurlijke elementen op een stedelijke omgeving kunnen hebben. Een slimme stadsinrichting begint met het slim gebruik van fauna en flora in een stad en gaat verder dan alleen het esthetische aspect. Zo dienen bomen bijvoorbeeld als natuurlijke zonnewering en luchtzuivering, water als duurzame verwarmingsbron en kan een grotere biodiversiteit de klimaatbestendigheid van een stad verhogen. Slimme steden voorzien ruimtes voor sociale ontmoetingen tussen bewoners met speel- en sportmogelijkheden die veilig, inclusief en toegankelijk zijn voor alle soorten gebruikers. Kortom, door slim om te gaan met wat onze omgeving te bieden heeft, dragen we bij aan het welzijn van de gehele samenleving. Drie experten ter zake brengen inzichten in de vele voordelen van het slimme urban planning op mens, dier en natuur, elk vanuit hun eigen expertise. Het ideale evenement voor landschapsarchitecten, architecten, projectontwikkelaars en overheden om mee te blijven draaien in een almaar veranderende bouwwereld.

Programma

17 30

Ontvangst

18 30

Introductie

18 35

Case partner ACO

18 40

Cecil Konijnendijk l Urban forestry

Onderzoek toont aan dat bomen en ander groen belangrijke bijdragen leveren aan onze gezondheid en klimaataanpassing. Door steden te vergroenen kunnen we mensenlevens aangenamer maken. Daarnaast houden ze ons en onze kinderen in een verstedelijkte samenleving in contact met de natuur. Maar in beleid en planning van de bebouwde ruimte wordt deze rol onvoldoende meegewogen en staat het groen nog vaak achter aan de rij. Op onderzoek gebaseerde, eenvoudige richtlijnen zoals de 3+30+300-regel, geïntroduceerd door Cecil Konijnendijk in februari 2021, kunnen dit veranderen. Deze presentatie introduceert de regel en laat zien hoe 3+30+300 succesvol wordt ingezet in steden overal ter wereld, zowel in bestaande wijken als in nieuwbouwprojecten. Ook wordt ingegaan op de rol die de regel speelt in het communiceren van de waarden van bomen en groen en het verbeteren van samenwerking tussen overheid, bedrijven, bewoners, en andere belangengroepen.

19 05

Case partner Dipla

19 10

Sarah Van de Velde l Natuur en landschap

Hoe vertalen we projecten met ambitieuze beleidsvisies (zoals intelligent ruimtegebruik en regenwaterbeheer, ontharding, vergroening en biodiversiteit) naar uitvoerbare realisaties? Sarah Van de Velde schetst aan de hand van drie voorbeelden, gesitueerd in Antwerpen en Genk, de visie van Bureau Bas Smets en de essentiële rol van klimaatmodellering als ontwerp- en communicatiemiddel.

19 50

Case partner Proludic

19 55

Glenn Deliège l Over nut en nadeel van de meer-dan-menselijke gemeenschap voor urban planning

De term ‘natuurinclusiviteit’ zet ons op het verkeerde been. Ze suggereert dat het betrekken van ‘de natuur’ een (nuttig en aangenaam) extraatje vormt binnen ruimtelijke planningsontwerpprocessen. Uiteraard is dat niet zo: of we willen of niet, als mens delen we altijd een gemeenschap met ontelbare niet-menselijke wezens die samen met ons de omgeving maken waarin we wonen, werken en recreëren. Wat betekent het om daar in ontwerp- en planningsprocessen rekening mee te houden? Waar liggen de mogelijkheden en grenzen?

20 20

Netwerkevent

Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega's en nieuwe contacten bij te praten.

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

ACO
Axioma
Dipla
Ebben
Agaris
Stradus
Design Express
Proludic
Vivara pro

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Viaverda
Corridor
Natuurpro

Onze corporate partners

Claerhout Communicatiehuis

De Zevende Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten